Επτά γυναίκες χορεύουν και γύρω τους κινείται ένα πλάσμα χωρίς συγκεκριμένη μορφή. Πρόκειται για έναν όγδοο οικείο χαρακτήρα, μια γυναίκα, μια κόρη, μια φίλη που δεν υπάρχει πια στη ζωή και είναι η μνήμη της αυτή που αποτυπώνεται στις χορογραφίες. Η παράσταση «Από Πρόθεση» σε χορογραφία Αντιγόνης Παπανικολάου και σκηνοθεσία Χρήστου Θεοχαρόπουλου, που προβάλλεται στις 8 και 9 Ιουνίου στο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, σκιαγραφεί την έμφυλη βία εστιάζοντας στις γυναικοκτονίες που είναι εγκλήματα από πρόθεση και όχι από πάθος.

Μέσα από τον σύγχρονο χορό, οι πρωταγωνίστριες «σπάνε» τη σιωπή τους και διηγούνται πώς υπέστησαν κακοποίηση μιλώντας ανοιχτά για τον πόνο, τον φόβο και την απόγνωση που βιώνουν τα θύματα της έμφυλης βίας. Προσπαθούν να εντοπίσουν τις αιτίες που οδήγησαν τον άνδρα – θύτη να τους επιτεθεί, «φωτίζοντας» την κουλτούρα πίσω από ένα φαινόμενο που αποτελεί μελανό σημείο στις σύγχρονες κοινωνίες.

Επηρεασμένη από την επικαιρότητα, η ιδέα για την παράσταση προέκυψε και από προσωπικά βιώματα της χορογράφου. «Στην παιδική μου ηλικία έχω υπάρξει ένα κακοποιημένο παιδί. Όσο όλο αυτό κλιμακωνόταν και οι γυναικοκτονίες γίνονταν ένα όλο και πιο συχνό φαινόμενο δίπλα μας, με άγγιζε ακόμα πιο πολύ», λέει η ίδια. Για την Αντιγόνη Παπανικολάου, η διαδικασία δημιουργίας του πρότζεκτ υπήρξε πολύ επίπονη γιατί στο μυαλό της αναβίωναν διαρκώς σκηνές από το παρελθόν.

Η χορογράφος ξεκίνησε την προσπάθεια πριν από τρια χρόνια, με στόχο να διαπραγματευτεί το σημαντικό θέμα σφαιρικά, αποφεύγωντας μια άκρως φεμινιστική προσέγγιση και αναδεικνύοντας τη γενικότερη ευθύνη, μιας και το προφίλ των θυτών πλάθεται από την οικογένεια και το περιβάλλον.

Η προετοιμασία διήρκησε δυόμιση χρόνια και βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην έρευνα. Διάβαζε και άκουγε πολλές ιστορίες γυναικών, των οποίων τα ονόματα δεν αποκάλυψε. Την ενδιέφερε περισσότερο το ψυχολογικό τους κομμάτι αλλά και η ψυχοπαθητική κατάσταση του άνδρα. Μιλώντας με τις γυναίκες – θύματα, προσπαθούσε να σκιαγραφήσει και το προφίλ του θύτη αφού μαζί με τα δικά τους χαρακτηριστικά, παρουσίαζαν και κάποια βασικά των ανδρών, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η έλλειψη προστασίας ή στήριξης από το περιβάλλον τους.

Βασικοί συντελεστές της παράστασης είναι οι χορεύτριες της ομάδας Gratia Artis, ένας ηθοποιός, η χορογράφος και ο σκηνοθέτης με τον οποίο η Παπανικολάου μοιράζεται μια κοινή ευαισθησία και αισθητική σε κάθε τι που αφορά τα κοινωνικά δρώμενα γύρω μας.

Οπως αναφέρει η δημιουργός του έργου «Από Πρόθεση», ο χορός είναι λύτρωση και αυτό που εκείνη αναζητά μέσα από αυτή την εμπειρία είναι η ίαση, η θεραπεία και η ελευθερία. Ωστόσο, η μνήμη δεν φεύγει και αυτό είναι ένα από τα μηνύματα που η χορογράφος επιθυμεί να μεταδώσει μέσα από την παράσταση. Σε πολλές περιπτώσεις, η τέχνη έχει τη δύναμη να επουλώσει το τραύμα, να οδηγήσει στην κάθαρση.

Επομένως, το έργο δεν αφορά μόνο τη βία και την κακοποίηση αλλά και την επανόρθωση. «Σε μια εποχή που το φρικτό εύκολα ξεχνιέται και αντικαθιστάται αμέσως απο κάτι ακόμα πιο φρικτό, το έργο μου θα ήθελα -και το εύχομαι απο καρδιάς να αφορά το “Καθήκον της Μνήμης”. Αλλωστε, είμαστε άνθρωποι, ακριβώς επειδή θυμόμαστε τις ιστορίες μας».

Στιγμιότυπο από την παράσταση «Από Πρόθεση». Φωτ. Θάνος Σπηλιόπουλος

________________________________________________________________________________________________

Info

«Από Πρόθεση» από την ομάδα χορού Gratia Artis

Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου
8 & 9 Ιουνίου 2024 στις 21:00

Συντελεστές

Σύλληψη – Χορογραφία: Αντιγόνη Παπανικολάου
Σκηνοθεσία: Χρήστος Θεοχαρόπουλος
Κοστούμια: Αλεξάνδρα Καπσαλά Greenwood
Φωτισμοί: Παναγιώτης Κλασκασοβίτης
Ερμηνεύουν: Σοφία Κιούση, Μαριαλένα Κορδέλλου, Μυρτώ Μπενετάτου, Πολυξένη Ξυπολίτου, Βιβή Πανδή, Χριστίνα Παπαγγέλου, Εύη Τσιροπούλου,  Αντιγόνη Παπανικολάου

Μαζί τους ο ηθοποιός: Νεκτάριος Καλαϊτζάκης
Βοηθός χορογράφου: Χριστίνα Παπαγγέλου
Μουσική επιμέλεια: Αντιγόνη Παπανικολάου
Trailer: Ηλίας Μόσχοβας
Μοντάζ: Γιώργος Κόρδας

Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: 15€ (5€ για ΑμεΑ)

Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά στο https://www.ticketservices.gr/event/apo-prothesi και στο ταμείο του θεάτρου.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr