Το «Yes, I Have Ghosts», το πρώτο τραγούδι του David Gilmour μετά από πέντε χρόνια, θα κυκλοφορήσει από τη Sony Music σε special limited edition βινυλίου 7’’ για την Black Friday της Record Store Day, στις 27 Νοεμβρίου 2020.

Ο David Gilmour έγραψε το «Yes, I Have Ghosts» μαζί με τη σύζυγό του Polly Samson και στο τραγούδι συμμετέχει η 18χρονη κόρη τους Romany, στα φωνητικά και στην άρπα.

Η έμπνευση πίσω από το τραγούδι ήταν το καινούργιο μυθιστόρημα της Polly Samson με τίτλο «A Theatre for Dreamers». Το επερχόμενο βινύλιο 7’’ θα περιλαμβάνει ένα ακυκλοφόρητο alternate mix του «Yes, I Have Ghosts» από τον Andy Jackson.

Ο David Gilmour δήλωσε: «Δούλευα πάνω σε αυτό το τραγούδι μόλις ξεκίνησε το lockdown και αναγκάστηκα να ακυρώσω τα προγραμματισμένα sessions που είχα με τους τραγουδιστές που θα έκαναν τα φωνητικά, αλλά τελικά η λύση βρισκόταν ακριβώς εδώ και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος με τον τρόπο που η φωνή της Romany μπλέκεται με τη δικιά μου. Το πανέμορφο παίξιμο της άρπας της ήταν ακόμα μία αποκάλυψη».

Το «Yes, I Have Ghosts» ήταν προηγουμένως διαθέσιμο μόνος ως μέρος του πρωτοποριακού audiobook για το μυθιστόρημα.

Η Polly Samson, η οποία έγραψε τους στίχους, είπε: «Με τη συνεργασία μας με τον David, όπως έχουμε κάνει και πολλές άλλες φορές τα τελευταία 30 χρόνια γράφοντας στίχους για τους Pink Floyd αλλά και για τους προσωπικούς του δίσκους, καταφέραμε να ενώσουμε τους κόσμους της λογοτεχνίας και της μουσικής για να κάνουμε ακόμα πιο έντονη την ακουστική εμπειρία και να συνδέσουμε το κοινό με ένα τρόπο που δεν νομίζω πως έχει ξανασυμβεί πιο πριν».

Το μυθιστόρημα «A Theatre For Dreamers» διαδραματίζεται στο ειδυλλιακό νησί της Ύδρας το 1960 και αιχμαλωτίζει τις αφελείς, ηλιόλουστες μέρες μίας κοινότητας ποιητών, ζωγράφων και μουσικών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο 25χρονος τότε Leonard Cohen.

Πριν την πανδημία ο David Gilmour, η Polly Sasmon και οι οικογένειά τους προγραμμάτιζαν να κάνουν μία περιοδεία με το «A Theatre For Dreamers» συνδυάζοντας λέξεις και μουσική. Δυστυχώς αυτές οι παραστάσεις έπρεπε να αναβληθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Παρ’ όλα αυτά παρουσιάστηκαν κάποιες προσαρμοσμένες εκδοχές των shows μέσω Facebook live. Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να μεταφερθούν στο μαγικό νησί της Ύδρας το 1960 μέσα από αποσπάσματα του βιβλίου που διαβάστηκαν, μέσα από ποίηση, Q&A sessions και μουσική εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα, συμπεριλαμβανομένου μιας acoustic εκδοχής του «Yes, I Have Ghosts» αλλά και τραγούδια του Leonard Cohen.

Στην Ύδρα μεταφέρει τους θεατές και το music video για το «Yes, I Have Ghosts», με τον David Gilmour να περιηγείται στα γραφικά σοκάκια και σε άλλα μέρη του ελληνικού νησιού.