Το υπουργείο Πολιτισμού της Γερμανίας και η επιτροπή της Unesco πρόσθεσαν την techno σκηνή του Βερολίνου στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης.

Το Clubcommission του Βερολίνου, ένα δίκτυο για τα techno clubs και τους μουσικούς του Βερολίνου, χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως «ακόμη ένα ορόσημο για τους Βερολινέζους παραγωγούς, καλλιτέχνες, διοργανωτές, ιδιοκτήτες κλαμπ της techno σκηνής».

Η εκστρατεία για την υπαγωγή της μουσικής και της techno κουλτούρας στη λίστα της Unesco μετρά πάνω από δέκα χρόνια προσπαθειών, με πρωτεργάτη το Rave the Planet- μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει την κουλτούρα της ηλεκτρονικής μουσικής.

Το καθεστώς άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς χορηγείται συχνότερα σε πιο παραδοσιακές πολιτιστικές δραστηριότητες, όπως ο χορός Mwinoghe του Μαλάουι ή η κουλτούρα της σλοβακικής γκάιντας.

Ωστόσο, η πρόσφατη αναγνώριση από την Unesco της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της reggae και του τεράστιου φεστιβάλ Kumbh Mela της Ινδίας, ώθησε τους ηγέτες της techno κοινότητας στο Βερολίνο να κάνουν εκστρατεία για να συμπεριληφθεί η μουσική σκηνή τους στο μητρώο της Γερμανίας, το οποίο είναι ξεχωριστό από τη λίστα της Unesco.

Σημειώνεται πως η techno σκηνή προστέθηκε στον κατάλογο εθνικής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που καταρτίστηκε από τη γερμανική επιτροπή για την Unesco και όχι στον κατάλογο παγκόσμιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Η λίστα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς θεσπίστηκε το 2003 για την αναγνώριση και την προστασία τοπικών πολιτιστικών παραδόσεων – που περιλαμβάνουν από τέχνη, μουσική και χορό έως πεποιθήσεις, δόγματα και κουζίνα.

ΠΗΓΗ:efsyn.gr