To Method Acting, ή αλλιώς μεθοδική υποκριτική, είναι μια συγκεκριμένη τεχνική υποκριτικής που εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα του 20ου αιώνα και επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις διδασκαλίες του Stanislavski. Οι ηθοποιοί βασίζονται στις δικές τους εμπειρίες και συναισθήματα για να απεικονίσουν αυθεντικά τους χαρακτήρες τους. Αυτή η τεχνική ενθαρρύνει τους ηθοποιούς να ενσαρκώσουν πλήρως τους ρόλους τους, συχνά συμμετέχοντας σε εκτενή έρευνα, αυτοσχεδιασμό και συναισθηματική αναβίωση καταστάσεων για να φέρουν βάθος και ρεαλισμό στις ερμηνείες τους. Παρακάτω θα ανακαλύψεις μερικούς σπουδαίους ηθοποιούς που έχουν εφαρμόσει το method acting στις ταινίες τους.

1. Marlon Brando

Ο Marlon Brando θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους της μεθοδικής υποκριτικής. Ήταν γνωστός για το ότι βυθίστηκε πλήρως στους ρόλους του, βασιζόμενος στα δικά του συναισθήματα και εμπειρίες για να δώσει αυθεντικότητα στους χαρακτήρες του. Η προσέγγιση του Brando στην υποκριτική, επηρεασμένη από τις διδασκαλίες της Stella Adler και του Lee Strasberg στο Actors Studio, βοήθησε να φέρει επανάσταση στην τέχνη και να θέσει ένα νέο πρότυπο για τον ρεαλισμό στην κινηματογραφική υποκριτική. Οι εμβληματικές ερμηνείες του σε ταινίες όπως το A Streetcar Named DesireOn the Waterfront και The Godfather αναφέρονται συχνά ως κύρια παραδείγματα του method acting.

2. Robert De Niro

Μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα project του Robert De Niro, όπου ακολούθησε την τεχνική του method acting, περιλαμβάνουν το Taxi Driver, όπου εργάστηκε για ώρες ως οδηγός ταξί για να μελετήσει τη συμπεριφορά των οδηγών και έχασε 30 κιλά. Λίγα χρόνια αργότερα, στο Raging Bull, ο ηθοποιός φέρεται να προπονήθηκε εκτενώς με βάρη για να αναλάβει το ρόλο του μποξέρ Jake LaMottal. Η αφοσίωση του De Niro στην τέχνη του και η ικανότητά του να κατοικεί σε ένα ευρύ φάσμα χαρακτήρων με συναισθηματικό βάθος και πολυπλοκότητα έχουν εδραιώσει τη φήμη του ως ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς μεθοδολογίας στην ιστορία του κινηματογράφου.

3. Al Pacino

Ο Al Pacino χρησιμοποιεί συχνά τεχνικές του method acting για να κατανοήσει και να ενσαρκώσει τα συναισθήματα, τα κίνητρα και τους τρόπους των χαρακτήρων που αναλαμβάνει. Έχει μιλήσει για την προσέγγισή του στην υποκριτική, η οποία περιλαμβάνει ενδελεχή έρευνα, συναισθηματική σύνδεση με τον χαρακτήρα και συχνά παραμένει στον χαρακτήρα ακόμα και εκτός κάμερας για να διατηρήσει την αυθεντικότητα της ερμηνείας του. Συγκεκριμένα, στο Scent of a Woman του 1992, ο ηθοποιός υποδύθηκε έναν τυφλό, τον αντισυνταγματάρχη Frank Slade. Ως προετοιμασία, ζήτησε συμβουλές από άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς και να παρακολουθήσει σχολείο για τυφλούς.

4. Daniel Day-Lewis

Άλλος ένας σπουδαίος ηθοποιός που ακολουθεί την μεθοδική υποκριτική είναι ο Daniel Day-Lewis. Κάνει εκτενή έρευνα για τους ρόλους του, μερικές φορές περνώντας μήνες προετοιμασίας και ζώντας ως τον εκάστοτε χαρακτήρα καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων. Πιο συγκεκριμένα, στο My Left Foot υποδύθηκε τον Christy Brown, έναν Ιρλανδό συγγραφέα και ζωγράφο που είχε εγκεφαλική παράλυση. Πέρασε μήνες μελετώντας την κατάσταση και παρέμεινε σε αναπηρικό καροτσάκι σε μεγάλο μέρος των γυρισμάτων για να απεικονίσει με ακρίβεια τις σωματικές προκλήσεις του χαρακτήρα. Όπως και για το There Will Be Blood, όπου υποδύεται έναν αδίστακτο ερευνητή πετρελαίου, πέρασε μήνες ερευνώντας τη βιομηχανία πετρελαίου και μάλιστα έμαθε πώς να χειρίζεται ένα γεωτρύπανο για να προετοιμαστεί για το ρόλο.

5. Heath Ledger

Πηγή εικόνας: denofgeek.com

Αν και ο Heath Ledger δεν τηρούσε αυστηρά το method acting σε κάθε ρόλο, ένα από τα πιο αξιοσημείωτα παραδείγματα χρήσης της μεθοδικής υποκριτικής είναι η ερμηνεία του Joker στο The Dark Knight. Γι’ αυτόν τον εμβληματικό ρόλο, ο Ledger φέρεται να απομονώθηκε για εβδομάδες, εμβαθύνοντας στην ψυχολογία του χαρακτήρα και κρατώντας ένα ημερολόγιο στο οποίο έγραφε ως Joker. Πειραματίστηκε επίσης με διαφορετικές φωνές και τρόπους για να δημιουργήσει την ξεχωριστή προσωπικότητα του χαρακτήρα. Η καθηλωτική προσέγγισή του στο ρόλο συνέβαλε στην ένταση και το απρόβλεπτο της ερμηνείας του, χαρίζοντάς του ευρεία αναγνώριση και ένα μεταθανάτιο Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου. 

Διαβάστε επίσης  Τι ψυχολογικό κόστος “πληρώνουν” οι ηθοποιοί για την διασκέδαση μας;

6. Joaquin Phoenix

Πηγή εικόνας: variety.com

Ο Joaquin Phoenix είναι ένας άλλος ηθοποιός που είναι γνωστός για τη δέσμευσή του στους ρόλους του και την προθυμία του να υποστεί δραματικές μεταμορφώσεις. Αν και δεν τηρεί πάντα τη μεθοδική υποκριτική, έχει χρησιμοποιήσει την τεχνική σε ορισμένους ρόλους για να βυθιστεί πλήρως στις εμπειρίες των χαρακτήρων του. Ένα παράδειγμα χρήσης της μεθοδικής υποκριτικής είναι η ερμηνεία του ως Arthur Fleck στο Joker. Παρόμοια με την προσέγγιση του Heath Ledger, ο Phoenix φέρεται να εμβαθύνει στην ψυχολογία του χαρακτήρα, χάνοντας σημαντικό βάρος και απομονώνοντας τον εαυτό του για να κατοικήσει στην διαταραγμένη νοοτροπία του χαρακτήρα. Κρατούσε επίσης ένα ημερολόγιο και δούλεψε εκτενώς με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Todd Phillips. Η καθηλωτική προσέγγιση του ρόλου του Phoenix του χάρισε ευρεία αναγνώριση, συμπεριλαμβανομένου του Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. 

7. Meryl Streep

Πηγή εικόνας: vanityfair.com

Αντί να ακολουθεί αυστηρά τη μέθοδο της υποκριτικής, η Meryl Streep χρησιμοποιεί μια ποικιλία τεχνικών για να προετοιμαστεί για τους ρόλους της. Είναι γνωστή για την εκτεταμένη έρευνά της στους χαρακτήρες που υποδύεται και υφίσταται συχνά σωματικές μεταμορφώσεις για τους ρόλους της, αλλάζοντας την εμφάνισή της για να ταιριάζει καλύτερα στους χαρακτήρες που υποδύεται. Είτε υποδύεται μια ιστορική φιγούρα, ένα λογοτεχνικό χαρακτήρα ή μια φανταστική δημιουργία, η Meryl φέρνει βάθος και αυθεντικότητα στις ερμηνείες της που της έχουν χαρίσει πολλές διακρίσεις σε όλη την καριέρα της, συμπεριλαμβανομένων τριών βραβείων Όσκαρ. Ένα παράδειγμα όπου χρησιμοποιεί το method acting το βλέπουμε στην ταινία Silkwood, μια βιογραφική ταινία, όπου υποδύεται την Karen Silkwood, μια πραγματική πληροφοριοδότη που αποκάλυψε παραβιάσεις ασφάλειας σε μια μονάδα επεξεργασίας πλουτωνίου. Η Streep φέρεται να πέρασε χρόνο με την οικογένεια και τους συναδέλφους της Silkwood για να κατανοήσει τα κίνητρα και τις εμπειρίες του χαρακτήρα της.

Διαβάστε επίσης  Amadeus: ένα spot για κάθε ώρα στα Ιωάννινα

8. Christian Bale

Πηγή εικόνας: screenrant.com

Ο Christian Bale είναι ένας άλλος ηθοποιός που είναι γνωστός για την αφοσίωσή του στους ρόλους του και την προθυμία του να υποστεί σωματικές μεταμορφώσεις για να φέρει αυθεντικότητα στους χαρακτήρες του. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα παραδείγματα της αφοσίωσης του στην τέχνη του, είναι η ερμηνεία του Trevor Reznik στο The Machinist. Για τον ρόλο αυτό, ο Bale έχασε υπερβολικό βάρος, για να απεικονίσει ρεαλιστικά τον αδυνατισμένο και άυπνο χαρακτήρα. Η φυσική του μεταμόρφωση σόκαρε το κοινό και κέρδισε ευρεία αναγνώριση για τη δέσμευσή του στο ρόλο.

9. Jared Leto

Πηγή εικόνας: npr.org

Jared Leto είναι γνωστός για την καθηλωτική προσέγγισή του στους ρόλους του, χρησιμοποιώντας μερικές φορές την τεχνική του method acting για να ”κατοικήσει” πλήρως στους χαρακτήρες του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ερμηνεία του ως Rayon στην ταινία Dallas Buyers Club. Για να προετοιμαστεί για το ρόλο μιας τρανς γυναίκας που ζει με τον ιό HIV, o Leto έχασε σημαντικό βάρος και βυθίστηκε στην έρευνα σχετικά με την LGBTQ+ κοινότητα και την επιδημία του AIDS της δεκαετίας του 1980. Η αφοσίωσή του στον ρόλο του απέφερε την αναγνώριση των κριτικών και το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου.

10. Charlize Theron

Πηγή εικόνας: filmaffinity.com

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα της αφοσίωσης της Charlize Theron στην τέχνη της είναι η ερμηνεία της στην κατά συρροή δολοφόνο Aileen Wuornos στο Monster. Η Charlize υπέστη μια αξιοσημείωτη σωματική μεταμόρφωση για τον ρόλο, πήρε βάρος, φόρεσε προσθετικά δόντια και άλλαξε την εμφάνισή της για να μοιάζει όσο περισσότερο γίνεται με τη Wuornos. Με την ερμηνεία της κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Στην ταινία Mad Max: Fury Road, υποβλήθηκε σε έντονη σωματική προπόνηση και ξύρισε το κεφάλι της, ενσαρκώνοντας πλήρως τον άγριο και αποφασιστικό χαρακτήρα που υποδύεται.

ΠΗΓΗ: maxmag.gr