Το βέβαιο είναι ότι, όπως όλες οι μεγάλες καλλιτεχνικές (και μη) διοργανώσεις φέτος, το 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα έχει να διαχειριστεί τις αντιδράσεις του κόσμου και την ίδια του τη θέση απέναντι στην ολοένα κλιμακούμενη σφαγή στη Γάζα. Όπως φαίνεται, όμως, θα χρειαστεί ν’ αντιμετωπίσει και δυο προβλήματα μέσα στο «σπίτι» του.

Από τη μια πλευρά, οι περιοδικοί εργαζόμενοι στο Φεστιβάλ ετοιμάζουν απεργία κι αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο ακούγεται. Περίπου 200 άτομα, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργάζονται για το Φεστιβάλ Καννών, σε θέσεις κομβικές για τη λειτουργία του: μηχανικοί προβολής, συντονιστές του προγράμματος, εργαζόμενοι στο σύστημα των εισιτηρίων, στις δημόσιες σχέσεις, στη φιλοξενία των καλεσμένων, είναι οι άνθρωποι που κάνουν τη διοργάνωση να λειτουργεί. Ενωμένοι, φέτος, σ’ ένα σωματείο με το όνομα Sous les écrans, la dèche, σαν να λέμε, Πίσω από την οθόνη, αφραγκιά, οι εργαζόμενοι στο Φεστιβάλ εξήγγειλαν απεργία, για πρώτη φορά στην ιστορία του – η μοναδική άλλη περίπτωση που η διοργάνωση διακόπηκε ήταν το 1968, σε ένδειξη συμπαράστασης των μνημειωδών Γάλλων δημιουργών (από τον Γκοντάρ και τον Σαμπρόλ ως τον Τριφό), στις διαδηλώσεις εκείνου του Μαΐου στο Παρίσι.

Οι εργαζόμενοι αυτοί δουλεύουν τόσο στις Κάννες, όσο και σε άλλα φεστιβάλ στη Γαλλία και διαμαρτύρονται για την αυξανόμενη αστάθεια στις συνθήκες πρόσληψης και εργασίας τους, ζητώντας μια συλλογική σύμβαση που θα τους προσφέρει τις ίδιες παροχές που απολαμβάνουν οι Γάλλοι εργαζόμενοι στα οπτικοακουστικά, οι ονομαζόμενοι «διαλείποντες του θεάματος», οι οποίοι, αν και ελεύθεροι επαγγελματίες, διατηρούν τις παροχές τους (επιδόματα, ασφάλεια κτλ) και στα διαστήματα που δεν εργάζονται, εάν έχουν συμπληρώσει έναν αριθμό ωρών εργασίας μέσα στο έτος.

Οι εργαζόμενοι του Sous les écrans, la dèche δημοσιοποίησαν τη διαμαρτυρία τους τη Δευτέρα, 6 Μαΐου και μία μέρα αργότερα, σύσσωμο το Φεστιβάλ (Επίσημο Πρόγραμμα, Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών, Εβδομάδα Κριτικής και ACID), απάντησε με μια κοινή επιστολή που προτρέπει διπλωματικά «όλες τις πλευρές να συναντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», αναγνωρίζει ότι «πολλοί έχουν επηρεαστεί από τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό στη Γαλλία» και «είναι πρόθυμο να στεγάσει το διάλογο για την υποστήριξή τους». Οι εργαζόμενοι δεν έχουν, ακόμα, ανταπαντήσει.

Όμως το Φεστιβάλ μοιάζει να μην προλαβαίνει να σβήνει φωτιές. Χθες διέρρευσε στον Τύπο ότι στη διάρκεια του Φεστιβάλ θ’ αποκαλυφθεί μια μαζική καταγγελία για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά εναντίον δέκα ανδρών, Γάλλων σκηνοθετών και ηθοποιών, που αποτελούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, την αφρόκρεμα του σύγχρονου γαλλικού σινεμά. Η «λίστα των 10» κυκλοφόρησε online κι ανάμεσά τους βρίσκονται ο Ζαν Ντιζαρντέν, ο Ζιλ Λελούς, ο Γκιγιόμ Κανέ, ο Πιερ Νινέ και ο Ραφαέλ Κενάρ, πρωταγωνιστής του «Η Δεύτερη Πράξη» του Κεντέν Ντουπιέ, της ταινίας που θ’ αποτελέσει την επίσημη έναρξη της διοργάνωσης. Δείτε εδώ μια από τις δημοσιεύσεις:

cannes 2024

Συνηθισμένο στα… αναγκαστικά αναχώματα, το Φεστιβάλ Καννών, χωρίς περισσότερα σχόλια και ελαφρώς σφυρίζοντας κλέφτικα, ανακοίνωσε χτες με δελτίο Τύπου μια ακόμα «ξαφνική» συμμετοχή στο πρόγραμμά του. Πρόκειται για τη μικρού μήκους ταινία της Ζουντίτ Γκοντρές, «Moi aussi», σαν να λέμε MeToo, η οποία φέρνει στο φως ιστορίες θυμάτων σεξουαλικής βίας. Σημειώνει το δελτίο του Φεστιβάλ, «Οι ατομικές εμπειρίες προστίθενται σ’ εκείνες της δημιουργού, υπογραμμίζοντας την παγκοσμιότητά τους. Έτσι, το Φεστιβάλ Καννών θέλει να δώσει βήμα σ’ αυτές τις προσωπικές αφηγήσεις.»

Το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 25 Μαΐου 2024.

ΠΗΓΗ: Flix.gr