Ο κλασικός δίσκος «The Miseducation of Lauryn Hill», με τον οποίο έκανε ντεμπούτο στη δισκογραφία ως σόλο τραγουδίστρια η Lauryn Hill, κέρδισε το βραβείο Grammy για το Άλμπουμ της Χρονιάς το 1999, όμως η ράπερ και τραγουδίστρια δεν επέστρεψε ποτέ στο στούντιο για να συνεχίσει την καριέρα της.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο podcast «Τα 500 Καλύτερα Άλμπουμ» του Rolling Stone, η η Lauryn Hill εξήγησε ότι απογοητεύτηκε από τη μουσική βιομηχανία εξαιτίας των πολιτικών των δισκογραφικών εταιρειών και των εμπορικών εκτιμήσεων.

«Το τρελό είναι ότι κανείς από την εταιρεία μου δεν με κάλεσε ποτέ και δεν με ρώτησε πώς μπορούν να με βοηθήσουν να δημιουργήσω άλλο ένα άλμπουμ, ποτέ… ποτέ. Το είπα ποτέ; Ποτέ!», αποκάλυψε το πρώην μέλος του hip-hop συγκροτήματος Fugees.

«Με το “The Miseducation”, δεν υπήρχε προηγούμενο. Ήμουν, ως επί το πλείστον, ελεύθερη να εξερευνήσω, να πειραματιστώ και να εκφραστώ. Μετά το “The Miseducation”, υπήρχαν δεκάδες κωλυσιεργίες, πολιτικές, καταπιεστικές ατζέντες, μη ρεαλιστικές προσδοκίες και σαμποτέρ παντού. Με συμπεριελάμβαναν στις δικές τους ιστορίες για τις επιτυχίες τους σχετικά με το άλμπουμ μου και αν αυτό ερχόταν σε αντίθεση με την εμπειρία μου, θεωρούμουν εχθρός», συνέχισε.

Η Lauryn Hill μοιράστηκε επίσης της δική της άποψη για την κληρονομιά του πρώτου και μοναδικού σόλο άλμπουμ της και την πολιτική του.

«Πάντα ήμουν αρκετά επικριτική προς τον εαυτό μου καλλιτεχνικά, οπότε φυσικά υπάρχουν πράγματα που ακούω ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά, αλλά η αγάπη στο άλμπουμ, το πάθος, είναι αδιαμφισβήτητα», είπε.

«Νομίζω ότι η πρόθεσή μου ήταν απλώς να δημιουργήσω κάτι που θα έκανε τους προγόνους μου στη μουσική και τον κοινωνικό και πολιτικό αγώνα τους να ξέρουν ότι κάποιος πήρε αυτά για τα οποία θυσιάστηκαν και να ενημερώσω τους συναδέλφους μου ότι θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε αυτήν την αλήθεια με υπερηφάνεια και με αυτοπεποίθηση. Εκείνη την εποχή, ένιωθα ότι ήταν καθήκον ή ευθύνη να το κάνω…», παραδέχτηκε.

«Αμφισβήτησα τους κανόνες και εισήγαγα ένα νέο πρότυπο. Πιστεύω ότι το “The Miseducation” το έκανε αυτό και πιστεύω ότι το κάνω ακόμα – αψηφά τις συμβάσεις όταν οι συμβάσεις είναι αμφισβητήσιμες», πρόσθεσε.

Παρόλο που η Lauryn Hill δεν κυκλοφόρησε ποτέ δεύτερο σόλο άλμπουμ, μοιράστηκε νέο υλικό στην εμφάνισή της στο «MTV Unplugged» το 2001. Εκεί, εγκατέλειψε τους soul και hip-hop ήχους του «The Miseducation» και στράφηκε στην ακουστική folk μουσική. Αργότερα η συναυλία της για το «MTV Unplugged» κυκλοφόρησε σε live album, το οποίο έγινε πλατινένιο.

Η Lauryn Hill συνεχίζει να περιοδεύει μέχρι σήμερα με υλικό από το «The Miseducation» και το «MTV Unplugged».