Είναι ελάχιστοι εκείνοι που θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει την αύξηση της δημοτικότητας των σύγχρονων καλλιτεχνών της jazz. Απέχοντας πολύ από την εικόνα των παραδοσιακών τραγουδιστών με την βελούδινη φωνή που τραγουδούσαν στα γεμάτα καπνό μπαρ, τα νέα αυτά και φρέσκα πρόσωπα έχουν γράψει μια σειρά από κορυφαίες επιτυχίες.

Όταν η Nora Jones σάρωσε τα βραβεία Grammy το 2003, αυτό έγινε αιτία για να αρχίσει η αναζήτηση για τον εντοπισμό άλλων παρόμοιων καλλιτεχνών με σκοπό να κερδηθεί ένα κομμάτι από την αγορά της ” νέας jazz “.

Η έκπληξη που σημείωσε η Jones με τις πωλήσεις των 18 εκατομμυρίων αντιτύπων από το πρώτο της άλμπουμ, το Come Away With Me, θύμισε καταστάσεις ανάλογες με την επιτυχία της Carole King με το άλμπουμ Tapestry, τρεις δεκαετίες νωρίτερα.

Ελάχιστοι γνώριζαν ότι η Jones ήταν κόρη του Ravi Shankar, αλλά η μελαχρινή ομορφιά της που δέσποζε στο εξώφυλλο του δίσκου της δεν στάθηκε καθόλου εμπόδιο στις πωλήσεις. Το επόμενο άλμπουμ της, Feels Like Home, που κυκλοφόρησε το 2004, περιείχε διασκευές τραγουδιών του Tom Waits, Townes Van Zandt και Duke Ellington. Στη συνέχεια πέρασε και στη rock συμμετέχοντας στο άλμπουμ  In Your Honour των Foo Fighters, ενώ ο Keith Richards τη ” βάφτισε ” μετενσάρκωση της Billie Holiday.

Η Katie Melua, που γεννήθηκε στη Γεωργία, αλλά μεγάλωσε στο Μπέλφαστ και στο Λονδίνο, είχε παρόμοια εξωτική καταγωγή: το πρώτο της άλμπουμ, το Call Off The Search, κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2003 και εκθρόνησε την Jones από την κορυφή του βρετανικού Καταλόγου Επιτυχιών. Ο δικός της Svengali ήταν ο βετεράνος Mike Batt, που μεταξύ άλλων ήταν παραγωγός, δημιουργός τραγουδιών, πιανίστας και οργανίστας.

Η Melua συνεισέφερε δυο δικά της τραγούδια, ενώ τα υπόλοιπα ήταν προσεγμένες επανεκτελέσεις τραγουδιών του John Mayall, του Frank Sinatra, της Nina Simone και του Randy Newman. Το τραγούδι ” Faraway Voice ” της Melua ήταν φόρος τιμής προς την Eva Cassidy, η οποία πέθανε το 1996 από καρκίνο.

Το πρώτο single της Melua, το ” The Closest Thing To Crazy ” προωθήθηκε από τον ντισκ-τζόκει Terry Wogan από την πρωινή εκπομπή του BBC. Άλλα αξιοσημείωτα γυναικεία ονόματα είναι οι Rene’e Olstead, Jane Monheit, Diana Krall και Madeline Peroux.