Στις 14 Ιουνίου στο Gazarte το κύμα των Nouvelle Vague έρχεται να παρασύρει την Αθήνα σε μία νύχτα μουσικής ευφορίας γεμάτη όνειρα, μελωδίες, χορό, αθωότητα αλλά και ερωτισμό. Το καλοκαίρι είναι εδώ και η χαλαρωτική φρεσκάδα των Nouvelle Vague έρχεται να μας δροσίσει, να φέρει το χαμόγελο στα πρόσωπά μας και να μας ταξιδέψει σε συναρπαστικές μουσικές διαδρομές.
Είκοσι χρόνια μετά το ντεμπούτο τους, οι Nouvelle Vague συνεχίζουν να εξελίσσονται. Πέρασαν οκτώ χρόνια από την κυκλοφορία του I Could Be Happy, του τελευταίου άλμπουμ που δημιούργησαν μαζί οι Marc Collin και Olivier Libaux. Με τον τραγικό θάνατο του Olivier πριν από δύο χρόνια, το γκρουπ έχασε ένα από τα δημιουργικά μυαλά του, έναν λαμπρό και ολοκληρωμένο συνθέτη. Ο Marc Collin, που πλέον έχει μείνει μόνος στο τιμόνι των Nouvelle Vague, κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό το έβδομο άλμπουμ τους, Should I Stay Or Should I Go?.
Η έμπνευση για το καινούργιο άλμπουμ των Nouvelle Vague, γεννήθηκε απρόσμενα στον Marc Colin όταν συνάντησε την Alonya σε ένα πάρτι και την κάλεσε στο στούντιο του. Αφού του τραγούδησε μια «καταπληκτική» εκδοχή του Should I Stay Or Should I Go των The Clash, η ιδέα και ο τίτλος για το νέο άλμπουμ είχαν βρεθεί.
Με το Should I Stay Or Should I Go?, οι Nouvelle Vague συνεχίζουν την παράδοση τους να ανανεώνουν κλασικά κομμάτια και να μας προσκαλούν να τα ανακαλύψουμε εκ νέου ενισχύοντας τη διαχρονική επιδραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς.
Έρχονται στην Αθήνα με το νέο άλμπουμ και με τις υπέροχες τραγουδίστριες, Alonya και Marine Quéméré να ερμηνεύουν τα τραγούδια τους – και τα παλιότερα, που τόσο έχει αγαπήσει το ελληνικό κοινό αλλά και τα καινούργια.
Η συνεργασία των Marc Collin και Olivier Libaux ξεκίνησε το 1998, αλλά η ιδέα για τους Nouvelle Vague πήρε σάρκα και οστά το 2004 λόγω της κοινής τους αγάπης για τη new wave και post punk σκηνή των 80’s. Μουσικοί και παραγωγοί και οι ίδιοι, είχαν μια ιδέα πρωτότυπη, εξωφρενικά απλή και όπως αποδείχθηκε, άκρως αποτελεσματική: «Πήραμε τα τραγούδια που αγαπήσαμε στα νιάτα μας και φτιάξαμε έναν concept δίσκο με απροσδόκητες διασκευές τους».
Αποφάσισαν να δώσουν στα ακούσματα της εφηβικής τους ηλικίας μία νέα χροιά, παρουσιάζοντας περισσότερο ή λιγότερο δημοφιλή κομμάτια της περιόδου σε επανεκτελέσεις βασισμένες σε λιτές ενορχηστρώσεις, με στοιχεία bossa nova, jazz και 60s pop.
Ιδιοφυές ανακάτεμα με μοναδική αισθητική & φρεσκάδα
Αυτό το ιδιοφυές ανακάτεμα τους χάρισε άλλωστε και το όνομά τους: Nouvelle Vague, η γαλλική μετάφραση του new wave ή της bossa nova, το μουσικό υβρίδιο της διασταύρωσης βραζιλιάνικων κυρίως παραδοσιακών μουσικών με τη jazz.
Όπως όλα τα «νέα κύματα» στην ιστορία της τέχνης που στοχεύουν στην ανανέωση κατεστημένων δομών, μορφών και αντιλήψεων, το πρώτο άλμπουμ των Nouvelle Vague αρχικά σχεδιάστηκε ως ένας προσωπικός φόρος τιμής με επανεκτελέσεις στα post-punk τραγούδια των 90s. Η χρονική συγκυρία όμως σε συνδυασμό με τον παράδοξο συνδυασμό post-punk bossa nova και αιθέριων γυναικείων φωνητικών, τους πρόσφερε απροσδόκητα παγκόσμια αναγνώριση!
Τι είναι λοιπόν αυτό που οδήγησε στην επιτυχία των Nouvelle Vague;
Σύμφωνα με τον Marc Collin οι διασκευές σε τραγούδια των XTC, Public Image Limited, Josef K και Joy Division επιτάχυναν την post punk αναβίωση των 2000s, καθώς τα συγκροτήματα που διασκεύασαν οι Nouvelle Vague αποδείχτηκαν τεράστια επιρροή στην alternative rock σκηνή: «Ήταν η σωστή στιγμή, το σωστό timing για να αρχίσουμε να συζητάμε για τη post-punk.»
O ίδιος δηλώνει οπαδός της μελαγχολικής μουσικής και θεωρεί ότι οι διασκευές των Nouvelle Vague, εστιάζοντας στη μελωδία και τον στίχο, επέτρεψαν σε ένα κοινό που είχε απορρίψει τον ήχο των 80s να ανακαλύψει την ομορφιά ορισμένων συνθέσεων. «Υπάρχει μια μελαγχολία στους Cure, και η bossa nova είναι επίσης μια μελαγχολική μουσική. Η πρώτη ιδέα που είχα ήταν να διασκευάσουμε το Love Will Tear Us Apart, ένα λυπητερό τραγούδι, που αν το ερμηνεύσεις με ένα στυλ που κρατά τη μελαγχολία, αποκαλύπτει το τραγούδι, το αναδεικνύει με διαφορετικό τρόπο».