Η Σουηδία είπε ένα μεγάλο «ευχαριστώ για τη μουσική» στο πιο διάσημο ποπ συγκρότημά της, τους ABBA, τιμώντας το θρυλικό γκρουπ με ένα από τα πιο σημαντικά παράσημα της χώρας, το «Τάγμα της Βάσα».

Είναι η πρώτη φορά που το «Τάγμα της Βάσα» απονέμεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα σε αναγνώριση των «πολύ σημαντικών κατορθωμάτων των ABBA στη σουηδική και διεθνή μουσική ζωή». Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο βασιλικό παλάτι της Στοκχόλμης.

Το συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από την Ανιέτα Φέλτσκογκ, τον Μπιορν Ουλβέους, τον Μπένι Άντερσον και την Άνι-Φριντ Λίνγκσταντ, μπήκε ορμητικά στο διεθνές στερέωμα κερδίζοντας τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1974 με το «Waterloo».

Η νίκη στη Eurovision μετέτρεψε τους ABBA σε έναν ποπ κολοσσό και σαφώς το πιο επιτυχημένο συγκρότημα που κέρδισε ποτέ τον πανευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό. Η μελωδική ντίσκο ποπ των ABBA πούλησε εκατοντάδες εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Το θεατρικό μιούζικαλ «Mamma Mia!» που βασίστηκε στη μουσική των ABBA είναι 25 ετών και «γέννησε» δύο ταινίες.

Αν και τα μέλη του σουηδικού συγκροτήματος δεν έχουν εμφανιστεί μαζί ζωντανά εδώ και τέσσερις δεκαετίες, κυκλοφόρησαν το 2021 το άλμπουμ «Voyage».

Το Βασιλικό Τάγμα της Βάσα, το οποίο απονέμεται σε αναγνώριση προσωπικών κατακτήσεων για τη Σουηδία ή για τα σουηδικά συμφέροντα, καθώς και για την επιτυχή εκτέλεση δημόσιων καθηκόντων και αποστολών, ήταν αδρανές μέχρι τα τέλη του 2022, οπότε και επανενεργοποιήθηκε.

ΠΗΓΗ: lifo.gr/Με πληροφορίες από Euronews