Το ημερολόγιο έδειχνε Σάββατο, 13 Ιουλίου 1985, όταν το Live Aid πήρε σάρκα και οστά χάρη στα μεγαλύτερα ονόματα της τότε μουσικής βιομηχανίας. Σκοπός της συναυλίας, σε παράλληλα δυο μέρη του πλανήτη, στο στάδιο Wembley του Λονδίνου και στο John F. Kennedy στάδιο της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, είχε καθαρά φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα αποσκοπούσε στην οικονομική ενίσχυση κατά του λιμού της Αιθιοπίας. Ο David Bowie, η Madonna, η Joan Baez, oι Led Zeppelin, οι U2, ο Elton John ήταν μόνο μερικές από τις διασημότητες που θέλησαν να διασκεδάσουν τον κόσμο εξυπηρετώντας συνάμα έναν ιερό σκοπό. Μέσα από αυτήν την όμορφη αρτιστική παρέα, δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν οι Queen, με τον άκρως ευαισθητοποιημένο Freddie Mercury να ξεσηκώνει τα πλήθη, όπως μόνο αυτός ήξερε.
Το Live Aid ήταν ακόμα υπό συζήτηση όταν οι φήμες θέλουν τον Mercury να αρνείται την πρόσκληση για την συμμετοχή των Queen, λόγω του ότι δεν ένιωθε άνετα σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και παρ’ ότι η μπάντα είχε ασχοληθεί με την φιλανθρωπία στο παρελθόν.
“Πείτε της παλιοαδερφής ότι θα είναι η μεγαλύτερη συναυλία που έγινε ποτέ”…
Ήταν η απάντηση του κύριου διοργανωτή του show, Bog Geldof. Και όντως, η επιμονή του αυτή δεν έβγαλε σε κακό κανέναν. Μάλιστα οι θέσεις των καλλιτεχνών, είχαν σχεδόν καλυφθεί μέχρι ο frontaman των Queen να πει το μεγάλο “Ναι”.
Οι Queen στο Live Aid
Γύρω στις 18:41 ο Freddie Mercury και η παρέα του, εμφανίζονται στη σκηνή του Wembley. Είχανε μόνο 17 λεπτά στη διάθεση τους. Κι όμως 17 λεπτά ήταν αρκετά για να σημειώσουν οι Queen την καλύτερη εμφάνιση τους μέχρι και τον θάνατο του Mercury. Γεμάτος ενέργεια ο Freddie, από το πρώτο λεπτό δείχνει την επικοινωνιακή του διάθεση. Κάθεται στο πιάνο και ερμηνεύει την ίσως μεγαλύτερη επιτυχία της μπάντας, Bohemian Rapsody, ένα τραγούδι που ξεχειλίζει συναίσθημα. Την θέση του παίρνει στη συνέχεια το Radio Ga Ga. H υψωμένη γροθιά του Mercury στο ρεφρέν και η πηγαία προθυμία του να βάλει το κοινό στο μουσικό του “παιχνίδι”, αποκαλείται ως η πιο χαρακτηριστική στιγμή της ροκ μουσικής. Ακολούθησαν τα Hammer to Fall και Crazy Little Thing Called Love με τον Mercury να χορεύει και να δίνει τον καλύτερο του εαυτό, όπως θα έκανε ένας αυθεντικός showman σαν τον Freddie Mercury. Για το τέλος οι Queen, κράτησαν τα πιο ισχυρά χαρτιά τους. Το πλήθος ξετρελαμένο βροντοφώναζε “We will rock you” με το ρυθμό που η μπάντα έδινε. “We are the champions” ερμήνευσαν και με βαθιά υπόκλιση προς τον κόσμο και στέλνοντας φιλιά, οι Queen ολοκλήρωσαν την εμβληματική τους εμφάνιση. Λίγο αργότερα ο Freddie Mercury και ο Brian May εμφανίζονται και πάλι ερμηνεύοντας το “Is this the world we created?».
“Ήταν η σημαντικότερη μέρα της ζωής μας…”
Δήλωσε με το τέλος της συναυλίας ο κιθαρίστας Brian May. Ενώ ο Elton John είπε “Μπάσταρδοι, κλέψατε όλο το show“. Μέσα στα επόμενα χρόνια κριτικοί, δημοσιογράφοι και άνθρωποι της μουσικής βιομηχανίας, ψήφισαν την συγκεκριμένη συναυλία των Queen ως την καλύτερη live εμφάνιση στην ιστορία της ροκ. Το Live Aid παρακολούθησαν συνολικά από τις τηλεοράσεις τους 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη. Από τις 16 ώρες που κράτησαν οι δυο συναυλίες, η συμμετοχή των Queen ήταν αυτή που άφησε εποχή. Το δυστύχημα ήταν πως από το Live Aid κι έπειτα οι Queen αραίωσαν τις ζωντανές εμφανίσεις τους εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του Freddie Mercury, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 24 Νοεμβρίου 1991, νικημένος από το Aids.
Η υψωμένη γρoθιά του Φρέντι Μέρκιουρι στην κορυφαία συναυλία για το Live Aid. «Μπάσταρδοι, κλέψατε όλο το σόου», σχολίασε ο Έλτον Τζον
ΠΗΓΗ:maxmag.gr