Εμπνευστής και ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και επί χρόνια διευθυντής του θεσμού, μα και ο άνθρωπος που δημιούργησε το τμήμα Νέοι Ορίζοντες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (πολύ πριν γίνει ο ίδιος καλλιτεχνικός διευθυντής του από το 2010 ως το 2016), ο Δημήτρης Εϊπίδης πέθανε σήμερα το πρωί.

Ηταν 82 χρονών και o θάνατός του οφείλεται σε πνευμονία (νοσηλευόταν εδώ και καιρό).

«Ο Δημήτρης Εϊπίδης μάς δίδαξε πώς να βλέπουμε ντοκιμαντέρ, μάς έδειξε πώς να ανακαλύπτουμε δημιουργούς. Ο κινηματογράφος ήταν η ζωή του. Όμως μέσα από τον χώρο του μύθου, εκείνος ανίχνευε τα δύσκολα θέματα, τις ανθρωποκεντρικές ιστορίες που γεννά η πραγματικότητα. Αυτό το σινεμά υπηρέτησε σε όλο τον κόσμο, στη Θεσσαλονίκη, στο Μόντρεαλ, στο Τορόντο, στο Ρέικιαβικ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΦΚΘ.

Το 1971 ο Εϊπίδης ίδρυσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, το οποίο διηύθυνε επί 14 χρόνια. Από το 1988 μέχρι και πρόσφατα ήταν στέλεχος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο ως υπεύθυνος διεθνούς προγράμματος. Διετέλεσε διευθυντής προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ισλανδίας στο Ρέικιαβικ από το 2005 έως το 2010.

Το 1993, ο Ιρανός Υπουργός Πολιτισμού του απένειμε τιμητικό βραβείο σε αναγνώριση της συμβολής του στην προώθηση του ιρανικού κινηματογράφου διεθνώς. Ήταν ο αγαπημένος θείος Δημήτρης των ιρανών δημιουργών.

Το 1999 ο Εϊπίδης ίδρυσε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, «το αγαπημένο μας φεστιβάλ, το παιδί του», όπως ο ίδιος το αποκαλούσε. Έπεισε τους θεατές πως το ντοκιμαντέρ είναι μια σχέση αγάπης και πως ξεπερνά την ίδια την τέχνη του και γίνεται κομμάτι της ζωής μας.