Ο Κεν Χένσλεϊ, συνθέτης και μουσικός, που ταύτισε την καριέρα του με την διάσημη ροκ μπάντα των 70s Uriah Heep, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών «μετά από σύντομη ασθένεια».

Συνθέτης μεγάλων επιτυχιών του γκρουπ και κιμπορντίστας, ο Κεν Χένσλεϊ είχε πρόσφατα ολοκληρώσει ένα νέο άλμπουμ, με τίτλο My Book of Answers, το οποίο επρόκειτο να κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο Μικ Μποξ, κιθαρίστας της μπάντας, δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένος. Ο Κεν έγραψε μερικά καταπληκτικά τραγούδια κατά τη διάρκεια της θητείας του στο συγκρότημα, τα οποία θα μείνουν κληρονομιά στην καρδιά των ανθρώπων για πάντα».

Ο αδελφός του Κεν Χένσλεϊ, Τρέβορ έγραψε στο Facebook: «Η όμορφη σύζυγός του Μόνικα ήταν στο πλευρό του μέχρι τέλους. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι από αυτήν την τραγική και απίστευτα απροσδόκητη απώλεια».

Ο Κεν Χένσλεϊ έγραψε και ερμήνευσε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια της μπάντας, όπως το φολκ-ροκ Lady in Black και το Easy Livin’, που έγινε μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ευρώπη το 1972.

Γεννημένος στο Λονδίνο το 1945, πέρασε τα εφηβικά του χρόνια με τους ήχους της βρετανικής μπλουζ-ροκ σκηνής της δεκαετίας του ’60. Η πρώτη του μπάντα ήταν οι Gods, όπου έπαιζε με τον Μικ Τέιλορ που μετά πήγε στους Rolling Stones.

To 1969 έγινε μέλος των Spice, οι οποίοι μετονομάστηκαν σε Uriah Heep και συνεργάστηκε μαζί τους επί μία δεκαετία, ηχογραφώντας συνολικά 13 άλμπουμ -prog, blues, heavy metal και όχι μόνο- μέχρι που αποχώρησε το 1980, παρότι στη συνέχεια έκανε κάποιες εμφανίσεις μαζί τους.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της μπάντας ήρθε με το Return to Fantasy, το οποίο έφτασε στο No 7 των chart άλμπουμ της Βρετανίας το 1975. Τέσσερα άλμπουμ τους από εκείνη την περίοδο έφτασαν επίσης, στο Top 30 των ΗΠΑ.

FIN COSTELLO VIA GETTY IMAGES
Οι Uriah Heep, Νοέμβριος 1979, Λονδίνο. 

Μετά την αποχώρηση του, δυσαρεστημένος, όπως είχε δηλώσει για τη μουσική κατεύθυνση της μπάντας, κυκλοφόρησε όχι με ιδιαίτερη συχνότητα, σόλο υλικό και συνέθεσε το έργο Blood on the Highway (2007), μία αυτοβιογραφική ροκ όπερα με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Αλικάντε, τον Γκλεν Χιουζ και άλλους.