Ο Τσικ Κορία ο βιρτουόζος κιμπορντίστας που διεύρυνε το πεδίο της τζαζ κατά τη διάρκεια μιας καριέρας που εκτείνεται σε περισσότερες από πέντε δεκαετίες, πέθανε την Τρίτη από μια σπάνια μορφή καρκίνου όπως έγραψε το Rolling Stone. Μια ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook επιβεβαίωσε τα νέα. Ο Τσικ Κορία ήταν 79 ετών.

«Υπήρξε ένας αγαπητός σύζυγος, πατέρας και παππούς κι ένας σπουδαίος μέντορας και φίλος. Μέσα από το έργο του και μέσα από δεκαετίες περιοδειών ανά τον κόσμο άγγιξε και ενέπνευσε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Εχει ηχογραφήσει πάνω από 200 δίσκους και έχει ασχοληθεί με την avant-garde, το bebop, τη fusion, τη συμφωνική μουσική, τη μουσική δωματίου αλλά και τραγούδια για παιδιά.

«Αυτό που κάνει η μουσική στους ανθρώπους, παρατήρησα, είναι ότι διεγείρει αυτό που είναι φυσικό σε όλους μας», είχε πει στους Jazz Times το 2020. «Είναι εγγενής έννοια, σε κάθε άτομο. Δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας σε τίποτα – το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να είσαι ζωντανός άνθρωπος και ανοιχτός στο παιχνίδι της φαντασίας».

ΠΗΓΗ: Rolling Stone