Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν η ασύρματη τεχνολογία Wi Fi και οι αισθητήρες ενός έξυπνου τηλεφώνου (smartphone) ως εργαλεία για την παραγωγή μουσικής και την καλλιτεχνική δημιουργία;

Ποιες χειρονομίες και σύμβολα χρησιμοποιεί ένας εκπαιδευμένος συντονιστής, για να διευθύνει μουσικούς και να παραγάγει σε πραγματικό χρόνο νέες, πρωτότυπες συνθέσεις, που δεν είναι γραμμένες σε παρτιτούρες; Πώς μπορούν οι σπουδαστές μουσικής και οι ερμηνευτές έργων να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους κάνοντας ορθοσωμική γυμναστική;

Και πόσο πιο δημιουργικός θα ήταν ο δόκτωρ Χάνιμπαλ Λέκτερ, τον οποίο ερμήνευσε ο Άντονι Χόπκινς στη «Σιωπή των Αμνών», εάν άκουγε ελληνικά δημοτικά τραγούδια, τις περίφημες παραλογές, όπως «Της σκοτωμένης» και «Η μάνα η φόνισα»;

Αυτά τα πλέον απρόσμενα ερωτήματα και άλλα ασυνήθιστα, μα άκρως ενδιαφέροντα θέματα έρχεται να διερευνήσει το Θερινό Σχολείο (Summer School) της MOYSA, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, το οποίο διοργανώνει φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο ΟΜΜΘ.

ORXHSTRA (13)

Σε ιδιόμορφους δρόμους έκφρασης

Από τις 26 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου δέκα (10) καταξιωμένες προσωπικότητες και ειδικοί επιστήμονες από τους χώρους της μουσικής, της εκπαίδευσης και του κινηματογράφου αναλαμβάνουν να καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες σε ιδιόμορφους και συχνά αθέατους δρόμους γνώσης, έκφρασης και δημιουργίας. Μέσω εργαστηρίων, διαλέξεων και προβολών, που έχουν ως θεματικό άξονα την πολυμορφική λειτουργία του κόσμου οργάνωσης των ήχων, προσφέρουν την ευκαιρία σε μαθητές, σπουδαστές και νέους ερμηνευτές να προσεγγίσουν πολλές και διαφορετικές όψεις της μουσικής πράξης, αλλά και να αποκτήσουν πολύτιμα εφόδια για την ανέλιξή τους σε προσωπικό και επαγγελματικό πεδίο.

Το 2ο Θερινό Σχολείο της MOYSA θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του κτηρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και φέτος, για πρώτη φορά, θα είναι ανοικτό και

στο ευρύ κοινό. Σε ορισμένα, εξειδικευμένα εργαστήρια το κόστος συμμετοχής κυμαίνεται από 7 € έως 40 €, ενώ σε άλλες δράσεις η είσοδος είναι ελεύθερη, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης προμήθειας δελτίων εισόδου.

Κύριος στόχος της φετινής διοργάνωσης, η οποία αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης πρωτοβουλίας του 2016, είναι να υποστηρίξει την εκπαίδευση νέων ανθρώπων σε τομείς που συνδέονται τόσο με τη μουσική εκτέλεση όσο και με άλλες μορφές μουσικής δημιουργικότητας. Οι προσφερόμενες εκπαιδευτικές εμπειρίες διαχέονται σε πεδία που αφορούν την τεχνική, κοινωνική, νοητική και τεχνολογική διάσταση της μουσικής, όπως και την αλληλεπίδρασή της με άλλες τέχνες.

Ζωντανές συνθέσεις με χειρονομίες

Έτσι, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις βασικές αρχές και τεχνικές διεύθυνσης της συμφωνικής ορχήστρας, να μάθουν πώς χρησιμοποιείται η μουσική για την ηχητική επένδυση κινηματογραφικών ταινιών, να εξοικειωθούν με  σύγχρονες εφαρμογές και βασικά εργαλεία της μουσικής πληροφορικής και τεχνολογίας, να διδαχθούν τους κύριους κώδικες του soundpainting, δηλαδή της διεθνούς νοηματικής γλώσσας ζωντανής σύνθεσης και διεύθυνσης για μουσικούς, χορευτές και ηθοποιούς, αλλά και να αναρωτηθούν ποια σχέση μπορεί να έχει η γραφική βία του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Κουεντίν Ταραντίνο με άσματα της δημοτικής παράδοσης, όπως «Το γεφύρι της Άρτας».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η λειτουργία Σχολής Γονέων και η προσφορά προγραμμάτων επαγγελματικού προσανατολισμού, υπό την ευθύνη του ομίλου Ηyphen SA με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που αποσκοπούν στην εξοικείωση ενηλίκων, μαθητών και νέων με τις απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς εργασίας, βάσει της Agenda 2020, όπως είναι οι μεταβιβάσιμες επαγγελματικές δεξιότητες, η κριτική κατανόηση και σκέψη, η κοινωνική ευφυΐα και η διαπολιτισμική επίγνωση.

Soundpainting

Οι προσφερόμενες θέσεις

Οι θέσεις του 2ο Θερινό Σχολείο της MOYSA προσφέρονται δωρεάν και με σειρά προτεραιότητας στα μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Όσες θέσεις παραμείνουν κενές, θα διατεθούν, έναντι χαμηλού κόστους συμμετοχής, και σε άλλους νέους μουσικούς, εκτός της MOYSA.

Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής έχει αρχίσει και η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 23 Ιουνίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται έντυπα αιτήσεων συμμετοχής  μέσω του ιστοτόπου του ΟΜΜΘ (ηλεκτρονική διεύθυνση www.tch.gr) και να καταθέτουν αιτήσεις συμμετοχής μόνον ηλεκτρονικώς (διεύθυνση [email protected]).

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο τηλ. 2310.895.948 (υπεύθυνη Αγγελική Κουρουκλίδου, ώρες 8.00 – 16.00), αλλά και στον ιστότοπο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.  

Το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δράσεων

Αναλυτικότερα, οι εκπαιδευτικές δράσεις του 2ου Θερινού Σχολείου της MOYSA έχουν ως εξής:

  1. Εργαστήριο εγχόρδων μπαρόκ μουσικής │ Εισηγητής: Σίμος Παπάνας│ Δευτέρα 26.06 – Τετάρτη 28.06, ώρες 10.30 – 13.30.
  2. Εργαστήριο προετοιμασίας πνευστών συμφωνικής ορχήστρας │ Εισηγητής:Κωνσταντίνος Σακαρέλης │ Δευτέρα 26.06 – Τετάρτη 28.06, ώρες 10.30 – 13.30.
  3. Εργαστήριο διεύθυνσης ορχήστρας │ Εισηγήτρια: Ζωή Τσόκανου │ Πέμπτη 29.06, ώρες 14.30 – 17.00 & Παρασκευή 30.06, ώρες 15.00 – 17.30.
  4. Εργαστήριο με θέμα: «Συνομιλία μουσικής και μουσικών ήχων με τον κινηματογράφο» │ Εισηγητές:Θοδωρής Παπαδημητρίου& Χρήστος Γούσιος │ Δευτέρα 26.06 – Πέμπτη  29.06, ώρες 20.00 – 21.30 │ Προσφέρεται και για το ευρύ κοινό με κόστος συμμετοχής 30 € (20€ για φοιτητές & μαθητές).
  5. Εργαστήριο μουσικής τεχνολογίας με θέμα: «Η μουσική σαν πληροφορία και η πληροφορία σαν παιχνίδι» │ Εισηγητής:Δημήτρης Αδάμ │ Δευτέρα 26.06 – Τετάρτη 28.06, ώρες 14.00 – 16.00 │ Προσφέρεται και για το ευρύ κοινό με κόστος συμμετοχής 40 € (20€ για φοιτητές & μαθητές).
  6. Σχολή Γονέων & εκπαιδευτικά προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού για παιδιά │ Όμιλος Hyphen SA │ Εισηγητές: Γιάννης Στεργής & Φανή Τσατσάια │ Δευτέρα  26.06, ώρες 16.00 – 19.00 & Τετάρτη 28.06, ώρες 17.00 – 20.00 & Πέμπτη 29.06, ώρες 19.00 – 20.00.
  7. Εργαστήριο κινησιολογίας (soundpainting) │ Εισηγήτρια: Ceren Oran │ Πέμπτη 29.06, ώρες 10.00 – 16.00 & Παρασκευή 30.06, ώρες 10.00 – 13.00 │ Παρουσίαση: Παρασκευή 30.06, ώρες 13.30 – 14.30 Προσφέρεται και για το ευρύ κοινό με κόστος συμμετοχής 7€ για μικρά παιδιά (3,5 ώρες) και 10€ για μεγάλα παιδιά (4,5 ώρες).
  8. Διάλεξη με θέμα: «Σπλάτερ, σινεμά και δημοτικά τραγούδια» (για παιδιά 15 ετών +) │ Εισηγητής:Ορέστης Ανδρεαδάκης │ Τρίτη 27.06, ώρες 16.00 – 17.00 │ Είσοδος ελεύθερη για το κοινό με δελτία εισόδου κατά σειρά προτεραιότητας.
  9. Εργαστήριο ορθοσωμικής για μουσικούς με θέμα: «Το σώμα του μουσικού» │ Εισηγητής:Χρήστος Νούλης │ Δευτέρα 29.06 – Τρίτη 27.06, ώρες 17.00 – 20.00 │ Προσφέρεται και για το κοινό με κόστος συμμετοχής 30 € (20€ για φοιτητές & μαθητές).
  10. 10. Προβολή ντοκιμαντέρ: «Η μυστική ζωή του Γκλεν Γκουλντ» (Genius Within:The Inner Life of Glenn Gould),  καναδικής παραγωγής 2009  │ Παρασκευή 30.06, ώρες 20.00 – 22.30 │ Είσοδος ελεύθερη για το κοινό με δελτία εισόδου κατά σειρά προτεραιότητας.Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδρυτικός δωρητής της MOYSA, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ χορηγοί είναι η Alpha Bank και η Lidl Hellas.