Μεγάλο πλήγμα υπέστησαν οι μουσικοί και οι καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τη χειμερινή περίοδο δύο στους τρεις μουσικούς δεν πήραν ούτε το επίδομα αναστολής των 534 ευρώ.

Μάλιστα το συγκεκριμένο στατιστικό στοιχείο ανέδειξε ο βουλευτής της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρής με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. «Οι επαγγελματίες μουσικοί έχουν μείνει εκτός εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα» επισήμανε στην ερώτησή του ο βουλευτής.

Επίσης ανέφερε ότι «δεν έλαβαν ούτε το επίδομα ειδικού σκοπού του Μαρτίου, γεγονός που εξάντλησε τις οικονομικές τους αντοχές. Τέλος είναι εξίσου απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι επαγγελματίες μουσικοί στερούνται φαρμακευτικής περίθαλψης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα».

Στη συνέχεια ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών σε ποιες ενέργειες θα προβεί με σκοπό τη λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης και φαρμακευτικής κάλυψης των επαγγελματιών μουσικών και πότε αναμένονται τα παραπάνω μέτρα.

Εορτασμοί και πραγματικότητα

Τη Δευτέρα 21 Ιουνίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, η οποία εορτάστηκε με διάφορες μουσικές εκδηλώσεις. Στο Ηρώδειο πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη συναυλία με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.
Ωστόσο, έξω από το Ηρώδειο, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος μοίραζε ενημερωτικά φυλλάδια για τις κινητοποιήσεις του προκειμένου ο κόσμος να μάθει για τα μεγάλα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κλάδος της μουσικής.

«Πολλοί μουσικοί, που έχουν αφιερώσει χρόνια από τη ζωή τους σε σπουδές και μελέτη, έχουν αλλάξει επάγγελμα για να επιβιώσουν στη δύσκολη περίοδο της καραντίνας, χωρίς να ξέρουν ακόμα αν αυτό θα είναι προσωρινό ή οριστικό» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος στο φυλλάδιό του.
«Λίγες ιδιωτικές παραγωγές θα κινηθούν, με τον φόβο της χαμηλής κερδοφορίας και της ζημιάς. Τα μεροκάματά μας χαμηλότερα και από τα ήδη χαμηλά επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την εκδήλωση της πανδημίας. Η πλειονότητα των μουσικών θα μείνει χωρίς δουλειά και αυτό το καλοκαίρι και το πιθανότερο χωρίς κρατική επιδότηση» τονίζει.

«Την ώρα που οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη στιγμή οργανώνεται ένα μεγάλο σχέδιο από κυβέρνηση και επιχειρηματίες ώστε να πληρώσουμε εμείς και αυτή την κρίση» σημειώνει σε άλλο σημείο.
«Στον χώρο μας αυτό εκφράζεται με μειωμένα μεροκάματα ακόμα και σε περιπτώσεις που τα μαγαζιά είναι γεμάτα κόσμο. Εκφράζεται με την ενιαία προσπάθεια όλων των παραγωγών, ακόμα και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, να απαλλοτριώσουν τα συγγενικά μας δικαιώματα χωρίς αμοιβή. Τέλος, εκφράζεται με την αύξηση της ανεργίας στον κλάδο μας, που χτυπήθηκε όσο κανένας άλλος» συμπληρώνει.

“Μπλόκο” από το Μητρώο Καλλιτεχνών

Από τις 22.000 εγγραφές στο Μητρώο Καλλιτεχνών, έγκριση έλαβαν μόνο οι 3.000 προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ.
Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε από το υπουργείο Εργασίας, η επιδότηση των μουσικών μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών για τον Μάιο βρίσκεται υπό έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον αναφέρει ότι το υπουργείο Εργασίας έκανε έλεγχο των 22.000 εγγραφών στο Μητρώο που έγιναν μετά τις 10 Ιανουαρίου, με κριτήριο τέσσερα χρόνια προϋπηρεσίας από το 2003 και μετά ή δύο χρόνια συν πτυχίο. Επίσης διευκρινίστηκε ότι ως προϋπηρεσία δέχτηκαν την ύπαρξη τουλάχιστον ενός ενσήμου μέσα στον χρόνο. Από το αποτέλεσμα αυτού του ελέγχου προέκυψαν 3.000 οι οποίοι πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια.
Όμως δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη πολιτική απόφαση ή δέσμευση ότι οι συγκεκριμένοι 3.000 θα ενταχθούν στην επιδότηση, όπως τονίζει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το σωματείο θα επιμείνει ώστε γι’ αυτούς τους μουσικούς να δοθούν αναδρομικά οι επιδοτήσεις, με βάση την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης εγγραφής τους στο Μητρώο Καλλιτεχνών.
Επίσης ο Σύλλογος επιμένει για την αναδρομική επιδότηση και των 2.500 μουσικών που είχαν ενταχθεί στην κατηγορία «μουσικών του δρόμου» και τους διακόπηκε η επιδότηση από τον Ιανουάριο και μετά.

Τεχνικές δυσκολίες και στον υπολογισμό των εισφορών

Σε σχέση με τη κατάθεση των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) στον ΕΦΚΑ για τους επιδοτούμενους μουσικούς, ώστε να φανούν στο σύστημα τα ένσημα που προβλέπει ο νόμος, διευκρινίζεται ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο τεχνικό ζήτημα για τον εξατομικευμένο υπολογισμό των εισφορών των δικαιούχων.

Ειδικότερα, για τους μουσικούς (π.χ. στα ωδεία) που αυτό το διάστημα θα απολυθούν και θα χρειαστούν τα ένσημα για το επίδομα ανεργίας, την επόμενη εβδομάδα θα σταλούν στον ΟΑΕΔ τα στοιχεία όλων όσοι επιδοτήθηκαν και ο χρόνος επιδότησής τους και με βάση αυτά ο ΟΑΕΔ θα εγκρίνει το επίδομα ανεργίας.
Τέλος, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος υποστηρίζει πως θα χρειαστεί και πίεση στην πολιτική ηγεσία ώστε να προχωρήσουν τα παραπάνω αιτήματα.

«Σε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι για την επιβίωσή μας πρέπει να διεκδικήσουμε τη συνέχιση της επιδότησης και για τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνεχίζουμε με διεκδικητικό και μαχητικό πνεύμα, συσπειρωμένοι στο σωματείο μας, παλεύοντας να μείνει στα χαρτιά ο νόμος για τα εργασιακά που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή» καταλήγει στην ανακοίνωσή του.

 

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ