Η Ελλάδα πάντα είχε έφεση στο να «γεννάει» μουσικούς, και τα τελευταία χρόνια ήταν πολλοί εκείνοι που δραστηριοποιήθηκαν αλλά και εξέλιξαν τη ροκ μουσική. Μέσα από αυτό το αφιέρωμα, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια ιδέα στις νέες γενιές τι συνέβη παλιότερα, και στις γενιές που τους πρόλαβαν, να νοσταλγήσουν τα παλιά. Απολαύστε…

1. Διάφανα Κρίνα
Μια από τις μεγαλύτερες Αθηναϊκές ροκ μπάντες της δεκαετίας του ’90 με κομμάτια που έγραψαν τη δική τους ιστορία. Η μπάντα αποτελούνταν από τους Θάνο Ανεστόπουλο (φωνή/ ακουστική κιθάρα/ φυσαρμόνικα/ πιάνο/ όργανο), Νίκο Μπαρδή (κιθάρες/ τρομπέτα/ κρουστά/ συνθετητές/ μεταλλόφωνο), Κυριάκο Τσουκαλά (κιθάρες/ πλήκτρα/ κρουστά/ γεννήτρια ήχων), Παντελή Ροδοστόγλου (ηλεκτρικό μπάσο), Τάσο Μαχά (τύμπανα/ κρουστά) και τον Παναγιώτη Μπερλή (φωνή, πλήκτρα, σύνθεση/ενορχήστρωση). Οι δίσκοι τους κοσμούσαν τα ράφια όλων των «ψαγμένων» νέων, με δίσκους όπως «Κάτι Σαράβαλες καρδιές», «Ευωδιάζουν αγριοκέρασα οι σιωπές» και «Έγινε η απώλεια συνήθειά μας». Ο σκοτεινός τους ήχος και οι στίχοι που άγγιζαν τα όρια της ποίησης τους έκαναν να ξεχωρίσουν στην –τότε- μεγάλη ελληνική ροκ σκηνή.

 

2. Ενδελέχεια
Μια από τις παλιότερες μπάντες σε αυτό που ονομάστηκε «νέος ροκ ήχος», καθώς σχηματίστηκε από δύο μαθητές γυμνασίου (Δημήτρης Μητσοτάκης – Δημήτρης Λεοντόπουλος) μέσα στη δεκαετία του ’80. Τα μέλη της ήταν οι Δημήτρης Μητσοτάκης (στίχοι, τύμπανα, φωνητικά), Δημήτρης Λεοντόπουλος (τραγούδι, ακ. κιθάρα), Αντώνης Δημητρίου (ηλ. κιθάρες, φωνητικά), Αντρέας Βαιτούδης (πλήκτρα, samples, ήχος), Γιώργος Κουλούρης (μπάσο), Παναγιώτης Κατσιμάνης (ηλ. κιθάρες, φώνη). Δίσκοι όπως οι «Βουτιά από ψηλά», «Χάρτινες Σαΐτες» και «Καθρέφτης», μπήκαν πολύ γρήγορα στο πάνθεον των κλασσικών ροκ δίσκων.

 

https://www.youtube.com/watch?v=L7OLJxqNuuU

3. Υπόγεια Ρεύματα
Σχηματίστηκαν το 1992 στην Αθήνα, όταν ο Κώστας Κοντοβάς πλήκτρα, ο Γρηγόρης Κλιούμης κιθάρα και φωνή, ο Γιάννης Κυριακός μπάσο, ο Δημήτρης Αργύρης κιθάρα και ο Παναγιώτης Μεταλληνός τύμπανα, βρέθηκαν στο ίδιο περιβάλλον, θέλησαν να δημιουργήσουν την “κοινή τους μουσική”, τραγούδια που θα εκφράζουν (θεματικά και αισθητικά) τον καθένα τους. «Ο Μάγος κοιτάζει την πόλη», «Live στο Θέατρο Βράχων» είναι μερικοί από τους ξεχωριστούς δίσκους που κυκλοφόρησαν τα Υπόγεια Ρεύματα.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZAQRBJGocog

4. Socrates Drank the Conium
Οι Socrates (σύντομη έκδοση του πλήρους ονόματος στα αγγλικά: Socrates Drank the Conium – Ο Σωκράτης Ήπιε το Κώνειο) είναι από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα ελληνικού ροκ με αγγλικό στίχο και συγκροτήθηκε το 1969. Η δισκογραφία τους αποτελείται από επτά μεγάλους studio δίσκους έχοντας γράψει διαχρονικά τραγούδια όπως το “Starvation” και το “Mountains”. Ο ήχος τους είναι πολύ προσωπικός με κάποιες επιρροές από Τζίμι Χέντριξ, Φρανκ Ζάπα κ.α. Με σπουδαιότερες κυκλοφορίες τα «Socrates Drank the Conium», «Phos» και «On the Wings», οι Socrates γίναν η αιτία που πολλές μετέπειτα μπάντες ασχολήθηκαν με το ροκ.

 

https://www.youtube.com/watch?v=aHcMYTOUcmY

5. Σπυριδούλα
Οι Σπυριδούλα είναι ελληνικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’70. Συνεργάστηκαν με τον Παύλο Σιδηρόπουλο με τον οποίο κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Φλου», έναν δίσκο που θεωρείται από τους σημαντικότερους στην ιστορία του ελληνόφωνου ροκ. Οι Σπυριδούλα σχηματίστηκαν το Νοέμβριο του 1977 από τους Βασίλη Σπυρόπουλο (κιθάρα), τον αδερφό του Νίκο (κιθάρα) τον Αντρέα Μουζακίτη (ντραμς), τον Μάκη Μπλαζή (μπάσο) και τους Κώστα Κουρεμένο και Γιώργο Κοτσμανίδη στα φωνητικά. Φυσικά και ο δίσκος «Φλου» είναι και ο πιο γνωστός τους, αλλά τα «Νάυλον ντέφια και ψόφια κέφια» είναι ένας δίσκος ορόσημο για την ελληνική δισκογραφία.

 

6. Τρύπες
Οι Τρύπες ήταν ένα ελληνικό ροκ συγκρότημα από την Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Ο ιδιαίτερος ήχος τους, προερχόμενος από τα βασικά χαρακτηριστικά του πυρήνα της μπάντας, δηλαδή από τα αναγνωρίσιμα φωνητικά και στίχους του τραγουδιστή Γιάννη Αγγελάκα καθώς και από τις ιδιόμορφες συνθέσεις του μπασίστα Γιώργου Καρρά, ενέπνευσε πολλά σχήματα της εποχής και τους χάρισε μια θέση στο πάνθεον των πιο ποιοτικών και εμπορικά επιτυχημένων ελληνόφωνων ροκ σχημάτων. Το καθοριστικό τέταρτο άλμπουμ «Εννιά Πληρωμένα Τραγούδια» έκανε την μουσική τους γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Έως τότε ο στίχος είχε γίνει πιο προσωπικός και η μουσική παραγωγή τελειοποιήθηκε. Το συγκρότημα είχε γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα παρά την συστηματική αποχή από ΜΜΕ όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο και περιοδικά, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

 

7. Ξύλινα Σπαθιά
Τα Ξύλινα Σπαθιά ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα μουσικά συγκροτήματα της Ελλάδας, προερχόμενο από τη Θεσσαλονίκη, που τη δεκαετία του 1990 ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο ήχο του, ο οποίος ήταν πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα της εποχής. Το αυθεντικό line up των Ξύλινων Σπαθιών αποτέλεσαν οι: Παύλος Παυλίδης (φωνή, κιθάρα), Βασίλης Γκουνταρούλης (πλήκτρα, samplers), Χρήστος Τσαπράζης (μπάσο) και Πάνος Τόλιος (τύμπανα, κρουστά 1993-1997). «Ξεσσαλονίκη», «Πέρα απ’ τις πόλεις τις ασφάλτου» και «Μια ματιά σα βροχή» είναι μόνο μερικά από τα άλμπουμ τους που έκαναν το ροκ να ακούγεται σε όλους τους σταθμούς της χώρας.

 

8. Tsopana Rave
Οι Tsopana Rave είναι Ελληνικό ροκ συγκρότημα από την Αθήνα. Ιδρύθηκαν το 1993 με την αρχική σύνθεση: Δημήτρης Καλατζής (φωνή), Παναγιώτης Σπυρόπουλος (κιθάρα), Νίκος Duru Σακκάς (μπάσο), Νίκος Σπυρόπουλος (τύμπανα) και Παναγιώτης Νταβέλος (πιάνο/πλήκτρα). Ο ήχος του άλμπουμ χαρακτηρίζεται ως εναλλακτική ροκ αλλά παραμένει πολύπλευρος καθώς είναι ταυτόχρονα χαλαρός και σκληρός ενώ ο στίχος μεταβάλλεται από δυναμικό ή κωμικοτραγικό σε μυστηριώδη εκφράζοντας σκέψεις και εσωτερικές αναζητήσεις. «Η Κορνηλία» και «Tsopana Rave» είναι μόνο μερικά από τα δείγματα του ήχου και τους ύφους τους.

 

9. Raining Pleasure
Οι Raining Pleasure είναι ελληνικό συγκρότημα ποπ/εναλλακτικής ροκ μουσικής από την Πάτρα. Τα μέλη του συγκροτήματος είναι οι Vasilikos , o X-Jeremy, o Jay και ο Sak. Ξεκίνησαν το 1990 με το όνομα Rest In Peace και τραγουδούν τραγούδια μόνο στα αγγλικά. Το 1992 άλλαξαν το όνομα τους στο σημερινό. Η πρώτη τους κυκλοφορία ήταν το 1994, όταν και κυκλοφόρησαν σε Demo 16 τραγούδια, από τα οποία αρκετά κυκλοφόρησαν επίσημα στα δύο πρώτα άλμπουμ τους. Με τους δίσκους «Flood: (coming of a) Great Quantity of water» και «Forwards and Backwards» κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, και να φτάσουν στο 2004, αποδεχόμενοι την πρόταση του υιού του Μάνου Χατζιδάκι και της Έλλης Πασπαλά, και να ηχογραφήσουν σε στούντιο στη Γερμανία το θρυλικό άλμπουμ του Χατζιδάκι, με τίτλο «Reflections», που έχει ηχογραφήσει το 1967, με τους New York Ensemble.

 

10. Planet of Zeus
Τρανή απόδειξη πως το ελληνικό ροκ δεν έχει πεθάνει, αλλά έχει προσαρμοστεί στις τάσεις των καιρών. Οι Planet of Zeus είναι μια μπάντα «σκληρού» ροκ από την Αθήνα. Σχηματίστηκαν το 2000 κι από τότε έχουν περιοδεύσει τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Ο ήχος του καθαρά επηρεασμένος από το Νότο της Αμερικής και οι στίχοι τους Αγγλικοί. Τη μπάντα αποτελούν, ο Μπάμπης Παπανικολάου (κιθάρα/φωνή), ο Στέλιος Προβής (κιθάρα), ο Γιάννης Βράζος (μπάσο) και ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος (τύμπανα). Αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε μεγάλα ξένα site και περιοδικά, δείχνουν να ξέρουν πως το μέλλον τους ανήκει. Οι δίσκοι τους «Eleven the Hard way», «Macho Libre» και «Vigilante», έχουν αγαπηθεί τόσο από το ελληνικό κοινό, όσο και από εκείνο της Ευρώπης.