Το ΚΘΒΕ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στις 27 Μαρτίου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει την Κυριακή 26/3/17, στις 13.30, μια σύνθεση από δύο έργα του Ντάριο Φο και του Νίκου Κούνδουρου, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη των δύο σπουδαίων δημιουργών.

«Η Απολογία του Θεόφιλου Τσάφου» του Νίκου Κούνδουρου και «Η Γέννηση του γελωτοποιού» του Ντάριο Φο θα παρουσιαστούν στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πιο αναλυτικά:

1ο μέρος: «Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου» του Νίκου Κούνδουρου

Ο Νίκος Κούνδουρος ενώνει το ντοκουμέντο με το θεατρικό λόγο μετατρέποντας την απολογία ενός δολοφόνου σε ταξίδι μέσα στα μονοπάτια της προσωπικής του κόλασης. Οι ρόλοι του θύματος και του θύτη εναλλάσσονται με χειρουργική ακρίβεια. – Χρίστος Νταρακτσής

Διασκευή: Χάρης Παπαδόπουλος
Δραματουργική επεξεργασία: Χάρης Παπαδόπουλος, Χρίστος Νταρακτσής
Σκηνοθετική επιμέλεια: Χρίστος Νταρακτσής
Επιμέλεια κίνησης: Γιώργος Ευαγόρου
Ερμηνεύει ο Χάρης Παπαδόπουλος
Διάρκεια 40 λεπτά

2ο μέρος: «Η γέννηση του γελωτοποιού» του Ντάριο Φο από τον Μίστερο Μπούφο
 
Οι γελωτοποιοί στο Μεσαίωνα πήγαιναν από χωριό σε χωριό λέγοντας ιστορίες αντλούμενες από θρησκευτικά θέματα. Οι ιστορίες αυτές πολλές φορές, ενοχλούσαν και μπορεί να στοίχιζαν στους γελωτοποιούς την ίδια τους τη ζωή.

Ο Ντάριο Φο παίρνει τις ιστορίες των γελωτοποιών του μεσαίωνα και με όπλο το χιούμορ του συνθέτει το Μίστερο Μπούφο. Μια από αυτές τις ιστορίες είναι η «Γέννηση του Γελωτοποιού». – Θανάσης Ραφτόπουλος

Μετάφραση: Θωμάς Μοσχόπουλος
Ερμηνεύει και σκηνοθετεί ο Θανάσης Ραφτόπουλος
Διάρκεια 40 λεπτά

Τη Δευτέρα 27/3/17, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, το KΘΒΕ υποδέχεται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στις 18.00, τον σπουδαίο Έλληνα ηθοποιό Γιώργο Μιχαλακόπουλο, για μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

O Γιώργος Μιχαλακόπουλος είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης “Κάρολος Κουν” (1961). Iδρυτής του Θεάτρου Σάτιρας. Δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και στο Θεατρικό Εργαστήρι Ποινικών των Φυλακών Κορυδαλλού.

Έχει κερδίσει το Α’ Βραβείο ανδρικού ρόλου (Καρόλου Κουν), Βραβείο Ελληνικής Τηλεόρασης (1992). Υπήρξε Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων, Αντιπρόεδρος ΚΕ.Θ.Ε. (Ιθάκη-Έξοδος-Στροφή-Παρέμβαση). Έχει πρωταγωνιστήσει και έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις. Έπαιξε σε αρκετές ταινίες στον κινηματογράφο και συμμετείχε σε αγαπημένες σειρές και θεατρικά στην τηλεόραση.

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος θα πραγματοποιήσει μια ανοιχτή συζήτηση με ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σπουδαστές δραματικών σχολών, φοιτητές αλλά και με όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη της υποκριτικής, μιλώντας για τα εξήντα χρόνια παρουσίας του στο θέατρο.