Το βινύλιο, οι μουσικοί δίσκοι που κάποτε ακούγαμε και συλλέγαμε με μανία, έχουν επιστρέψει δυναμικά και όσοι προνόησαν και δεν πέταξαν τα πικάπ τους παίρνουν τώρα τη γλυκιά τους εκδίκηση.
Η τελευταία φορά που η εταιρεία Sony κυκλοφόρησε στην αγορά δίσκο από βινύλιο ήταν το 1989. Ωστόσο από εφέτος θα αρχίσει και πάλι να παράγει δίσκους σε βινύλιο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες τάσεις που καταγράφονται στη μουσική αγορά.
Οι πωλήσεις βινυλίου καταγράφουν σημαντική άνοδο τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Το 2019 ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια και ήταν αυξημένες κατά 19,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οπως όλα δείχνουν, τα πράγματα έχουν ανατραπεί από το 2000, όταν όλοι θεωρούσαν πως το βινύλιο έχει «λήξει».
Επίσης σημαντική δραστηριότητα καταγράφεται και στη δευτερογενή αγορά, με τους μουσικόφιλους να αναζητούν σπάνιους δίσκους, οι τιμές των οποίων πολλές φορές είναι ιδιαίτερα υψηλές.
«Vinyl is Back»
Στη χώρα μας οι λάτρεις του βινυλίου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το 14ο «Vinyl is Back», ένα τριήμερο αφιερωμένο στα αντικείμενα του πόθου τους. Ηταν μια ολοκληρωμένη μουσική πρόταση, με ζωντανές εμφανίσεις, δρώμενα, προβολές, κληρώσεις δώρων κ.λπ.
Σπάνιοι δίσκοι
Ανάμεσα στους πιο σπάνιους δίσκους που είχαν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες της διοργάνωσης ήταν το «Greece Goes Modern» του Μίμη Πλέσσα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σωθεί μόνο 10 κόπιες σε όλον τον κόσμο και η τιμή τους αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 1.800 ευρώ.
Αν λάβουμε υπόψη την οικονομική στενότητα της εποχής, δεν κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ούτε ο συγκεκριμένος δίσκος, ούτε οι υπόλοιποι σπάνιοι δίσκοι που παρουσιάστηκαν στη διοργάνωση κατάφεραν να βρουν αγοραστές.
Οπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης, εφέτος υπήρξε μια πιο έντονη αναζήτηση για δίσκους 45 στροφών και μια σχετική υποχώρηση της τάσης που είχε καταγραφεί σε προηγούμενες διοργανώσεις και έδειχνε ότι οι γυναίκες αγόραζαν πιο πολλούς δίσκους από τους άντρες. Υπολογίζεται ότι η δυναμική διάθεσης χρημάτων των επισκεπτών στις αγορές τους κυμάνθηκε από 20 έως 50 ευρώ.
Το σήμα εκκίνησης του φεστιβάλ έδωσε ο Μάκης Μηλάτος που είχε ετοιμάσει ένα σπέσιαλ πρόγραμμα σε βινύλιο, δίνοντας ταυτόχρονα το στίγμα της διοργάνωσης που αυτή τη φορά ήταν αφιερωμένη στην jazz μουσική. Τον διαδέχθηκε ο Γιώργος Μουχταρίδης, ο οποίος έπαιξε αγαπημένες του μουσικές καλωσορίζοντας τους Locomondo και τους φίλους τους, που περίμεναν υπομονετικά από νωρίς να έρθει η στιγμή να τους υπογράψουν τα βινύλιά τους.
Η Αθήνα «παίζει» το γαλλικό χαρτί…